Interim Manager hier inschrijven
Home > Training & coaching > Training Business Cases en Projectportfolio's
iCensus is partner van
Recente artikelen
op15-2-2013 17:22
4972 bekeken | 1 reacties
op1-7-2012 19:34
3806 bekeken | 0 reacties
op28-2-2012 8:23
3962 bekeken | 1 reacties

Training Business Cases en Projectportfolio's

Zeker in economische uitdagende tijden is het cruciaal besluiten over investeringen zorgvuldig te nemen.

Organisaties kunnen 20 – 40% besparen op hun uitgaven door projecten die geen of weinig toegevoegde waarde leveren aan de organisatie niet te starten of, als deze al gestart zijn, te stoppen. Het is dus zaak om de projectportfolio goed te analyseren. Welk project levert een toegevoegde waarde en hoe stel je dat dan vast? Aan welke projecten moet de organisatie beschikbare (financiële) middelen en resources toekennen?

Succesvol Project Portfolio Management, kwestie van zorgvuldig kiezen

Het uitgangspunt bij het management van projectportfolio’s (Project Portfolio Management, kortweg PPM) is dat de projectenportfolio bijdraagt aan de organisatiedoelstellingen. Ieder afzonderlijk project uit deze projectenportfolio moet een toegevoegde waarde leveren. De projecten worden aan de hand van vooraf gedefinieerde criteria beoordeeld op (strategische) waarde, risico en rendement. Op deze wijze ontstaat een rangorde in de projecten en kan besluitvorming over de uitvoering plaatsvinden.

Samenhang projecten

Vervolgens wordt de samenhang van projecten beoordeeld, wordt gekeken of er projecten zijn die ondergebracht kunnen worden in een programma. Een programma bestaan uit een aantal samenhangende projecten die dezelfde organisatiedoelstelling(en) ondersteunen. Ten slotte worden de beschikbare middelen onderzocht. Het eindresultaat is een lijst geprioriteerde projecten en programma’s die worden overgedragen aan en uitgevoerd door het projectenbureau.

Business Case

Projectmanagement methodieken zoals Prince2 stellen het gebruik van een Business Case centraal. Een goede business case maakt alle financiële en niet- financiële aspecten van een investeringsbeslissing in compacte vorm inzichtelijk. In de PPM processen worden de verschillende Business Cases onderling vergeleken, beoordeeld en wordt een keuze gemaakt.

Resultaat training

Tijdens deze interactieve workshop leert u, ook zonder financiële achtergrond, een projectportfolio samen te stellen en overtuigende business cases te maken.

Na deelname aan de training bent u staat om:

 • Een projectportfolio samen te stellen
 • Projecten en investeringvoorstellen te beoordelen op risico, rendement en strategische waarde
 • Overtuigende business cases op te stellen
 • Een business case te kunnen plaatsen binnen context van projectmanagement- & PPM processen
 • Het belang van goed portfolio management overtuigend voor het voetlicht te brengen
 • Besluiten over projectplannen op basis van een business case met gevoel voor context en persoonlijke belangen en verhoudingen zorgvuldig te (laten) nemen.
 • De organisatorische inbedding (b.v. projectenbureau) van PPM te realiseren
 • Organisatie resources optimaal in te zetten.
 • In een aantal cycli wordt eerst de noodzakelijke theorie behandeld die vervolgens direct toegepast wordt bij de uitwerking van praktijkopdrachten.

Voor wie?

De workshop is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij de besluitvorming rond projecten, programma’s en investeringsvoorstellen:

 • Project- en programmamanagers
 • Management en directie
 • Portfoliomanagers
 • Controllers die assisteren bij het opstellen en beoordelen van business cases en het samenstellen van projectportfolio’s.

Aanpak

In een twee daagse workshop krijgt u allereerst een theoretisch kader aangereikt. Daarna gaat u zelf aan de slag, bij voorkeur met uw eigen case. De werkvorm is interactief waarbij u veel leert van realistische voorbeelden uit de praktijk, van elkaars ervaringen, valkuilen en successen. Gedurende de training krijgt u de gelegenheid zelf met uw projectportfolio en business cases aan de slag te gaan.

Uw docenten hebben, vanuit een degelijke financiële achtergrond, jarenlange ervaring als lijn- en projectmanager met het opstellen, verdedigen en beoordelen van business cases. Zij geven regelmatig interactieve trainingen, onder meer rondom projectmanagement en competentie- ontwikkeling.

Ook InCompany training!

Met de InCompany training sluiten we optimaal aan op de specifieke behoefte, vragen en doelstellingen van uw organisatie.

Kosten

Duur: 2 dagen. De kosten voor deze 2-daagse training bedragen: €1.295,00 excl. 21% btw per persoon, inclusief materiaal en lunch. Aan de training kunnen maximaal 12 personen deel-nemen.

De trainingen worden in Zoetermeer gehouden. Informatie over de eerstvolgende trainingsdatum of aanmeldingen via info@icensus.nl of 079 33 111 79.Tweede Kamer der Staten-Generaal DAS DPA Flexprofessionals Haagse Hogeschool Ordina ZonMW NEN kpn Macaw Rich Internet Solutions B.V. Evides
Icensus gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.